Būtinosios išlaidos – Jūsų pinigai bankroto byloje

Būtinosios išlaidos – tai pinigų suma, kurią kiekvieną mėnesį galėsite laisvai naudoti viso asmeninio bankroto metu. Dėl to apie šią sumą (arba savo būtinąsias išlaidas) pradėti galvoti reikia iš karto nusprendus bankrutuoti. Šiame savo straipsnyje aptarsime, kaip atrodo būtinosios išlaidos, kam jos skirtos ir koks jų dydis.

Būtinosios išlaidos yra… būtinos išlaidos

Pirmiausia svarbu pažymėti, kad sumą, kurią norėtumėte naudoti laisvai savo būtinosioms išlaidoms padengti, turite nurodyti teismui Jūs pats. Iškeldamas bankroto bylą teismas šią sumą nurodo savo sprendime. Taip pat svarbu, kad šios lėšos yra būtinosios arba, dar kitaip, skirtos tik būtiniesiems poreikiams tenkinti. Teismas vertins, ar visos Jūsų prašomos būtinosios išlaidos tikrai yra tokios, be kurių Jūs paprasčiausiai neišgyventumėte. Skamba kaip labai didelis apribojimas?

Iš pradžių taip, šiek tiek. Bet tada pagalvokime taip. Tris metus kiekvieną mėnesį Jūs gyvenate iš teismo Jums patvirtintų būtinųjų išlaidų sumos. Šia suma naudojatės laisvai, be jokių antstolio areštų banko sąskaitose. Galiausiai – vualia – visos skolos dingsta akimirksniu ir visos Jūsų gaunamos lėšos vėl priklauso Jums. Galbūt visgi verta sukąsti dantis ir šiek tiek pakentėti, tiesa? Nes šviesa tunelio gale matosi visuomet – priešingai, nei gyvenant gyvenimą su antstoliais.

Kokios tai išlaidos?

Taigi, kokios būtinosios išlaidos yra neišvengiamai reikalingos žmogui pragyventi?

  • Maistas. Tai apima apsipirkimus parduotuvėje, valgymą darbo metu. Žinoma, su pastaruoju nereikėtų pernelyg piktnaudžiauti – kreditoriai visuomet gali rasti argumentų, kad maistą galima nešti iš namų ir taip sutaupyti.
  • Transportas. Autobusų, troleibusų, traukinio bilietai, nuolatiniai bilietai ar tarpmiestinių autobusų bilietai, jei dirbate kitoje vietovėje. Kuras, jei naudojatės kam nors kitam priklausančiu automobiliu (savąjį, didelė tikimybė, gali tekti parduoti bankroto proceso metu, jei kreditoriai nesutiks Jums jo palikti).
  • Išlaidos sveikatai ir jos priežiūrai. Vitaminai, vaistai, procedūros, kurios nėra kompensuojamos valstybės.
  • Išlaidos būstui. Nuoma, komunaliniai patarnavimai, buitinė chemija ir panašiai.
  • Apranga ir išvaizda. Su šia dalimi taip pat nereikėtų piktnaudžiauti ir jos numatyti pernelyg didelės. Žinoma, į kirpyklą eiti būtina, visi žinome, kiek tai kainuoja, tačiau be batų, perkamų prabangioje batų parduotuvėje, turėsite apsieiti.
  • Išlaikymas vaikams. Pagal galiojančius įstatymus tėvai turi išlaikyti vaikus iki pilnametystės arba iki 24 metų, jeigu jie mokosi aukštojoje mokykloje.
  • Ryšiai. Televizija, internetas, telefono ryšys.

Logiška būtų teigti, kad didesnės vertės pirkiniai (juvelyrikos dirbiniai, rankinės ir pan.), laikraščių prenumerata, taip pat negalėtų būti vertinami kaip būtinosios žmogaus išlaidos. O kaip su atostogomis užsienyje? Vienoje byloje teismas manė, kad, net ir už uošvienės pinigus atostogavęs vyras nesąžiningai elgėsi bankroto metu.  Nesinori visiškai sutikti, tačiau dėl kilnaus tikslo ir šventos ramybės geriau pakentėti. Po trejų metų bankroto atostogos bus saldesnės.

Būtinųjų išlaidų suma arba kiek galima išleisti?

Įprastai mėnesinė būtinųjų išlaidų suma negali viršyti bankrutuoti siekiančio asmens gaunamų pajamų. Matematika paprasta – jei išlaidos yra didesnės už pajamas, tai neliks lėšų nei kreditoriams, nei administravimo išlaidoms padengti. Negana to, teismui gali kilti įtarimų, kad, jei būtinosios išlaidos didesnės negu realiai uždirbama, tai iš kokių lėšų jos bus apmokamos. Galbūt yra slaptų pajamų?

Tad kokia yra ta būtinųjų išlaidų suma? Teismas be klausimų tikrai paskirs mažiausiai pusės minimalios algos dydžio sumą (jeigu minimali alga siekia 730 Eur, tai 365 Eur mėnesinės išlaidos bus tvirtinamos be diskusijų). Teismai yra ne kartą pabrėžę, kad žmogus bankroto metu neturėtų atsidurti prastesnėje padėtyje negu buvo tuomet, kai lėšas nuskaitydavo antstoliai.

Jeigu žmogus teismui pateikia būtinąsias išlaidas pagrindžiančių dokumentų (pirkimo kvitų, sutarčių ir pan.), tai tvirtinama didesnė suma. Todėl mūsų patarimas paprastas. Kai išsiunčiate pranešimą kreditoriams, kuriame nurodote, kad už mėnesio prašysite teismo iškelti bankroto bylą, tą mėnesį kaupti išlaidų kvitus, atsirinkti turimas paslaugų sutartis, pvz.: ryšių, nuomos ir pan. Tokiu būdu Jūsų būtinosios išlaidos bus pagrįstos ir teisme pavyks išvengti siurprizinių sprendimų.

Būtinųjų išlaidų sumos neviršykite

Būtina įsidėmėti, kad būtinosios išlaidos, kurias nustatė teismas, negali būti viršijamos. Tai reiškia, kad daugiau nei paskyrė teismas išleisti negalite. Tai yra labai svarbu, kadangi paskirtos sumos viršijimas gali lemti bankroto bylos nutraukimą. Kai atlikta tiek daug darbo ir iškelta asmenio bankroto byla, nutraukti ją pačioje pradžioje būtų labai apmaudu. Jeigu jau taip atsitiktų, kad teismo patvirtintų išlaidų neužtektų, galima bandyti prašyti teismo padidinti išlaidų sumą, parodant padidėjusių išlaidų būtinybę. Pasikartosime – jokiu būdu savo nuožiūra neviršykite teismo paskirtos būtinųjų išlaidų sumos.

Suprantama, kad būtinosios išlaidos yra tarsi apynasris įprastame žmogaus gyvenime. Tačiau asmeninis bankrotas yra tam tikra mokykla, kurią tvarkingai baigus nusirašys visos nesumokėtos skolos. Dėl to pagyventi tris metus su tam tikrais nepatogumais dėl šio tikslo galima. Prisiminkite – su antstoliais dėl būtinųjų išlaidų nepasiderėsite, bet su teismu, nagrinėjančiu Jūsų prašymą iškelti asmeninio bankroto bylą, – galite. Tad šioje vietoje reikėtų nepagailėti laiko ir pasidaryti namų darbus.

Taip pat skaitykite

Ausrine Tilinde

Aušrinė Tilindė

"Stiprus žmogus" autorė

Jei ko nors imuosi – darau tai visa širdimi ir visomis jėgomis.

Aušrinė Tilindė
Svarbiausi
Gidas

Asmeninio bankroto gidas nemokamai

Taip pat aktualu